Súlytartó ételek amik megállják helyüket a karácsonyi menüben is

advent 4

Jönnek az ünnepek és sajnos ezzel egyidőben beköszönt a nagy, túlzott étkezések ideje is. Rettegsz a plusz kilóktól? Már most rosszul vagy a puffadástól és túl evés okozta kínzó lelki tünetektől? Ezekkel a téli súlytartós egytálételekkel megelőzheted a kilogrammok felgyülemlését és garantáltan kiegyensúlyozottabb is leszel tőlük!

1, Sült zeller
Az egyik legfantasztikusabb köret, még a sült krumplinál is finomabb. Nem engedi felrakódni a kilókat. Nem mindennapi étel. Köretként, de még önálló fogasként is megállja a helyét egy kis mártogatóssal. Próbáld ki, biztosan nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:

  • zeller
  • fűszerek
  • olaj

Így készítsd:

  1. Pucold meg a zellert és vágd vékony hasábokra.
  2. Sózd meg és forgasd össze az ízlésed szerinti fűszerkeverékkel.
  3. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és permetezd meg olajjal, egyenletesen, hogy mindenhol érje.
  4. 230 fokon süsd 20-30 perc alatt készre!

2, Tepsis sült karfiol
Világszerte imádják a diétázok, és remekül megállja a helyét a karácsonyi menüsorban is! Könnyű és mégis laktató.

Hozzávalók

  • 1 kg karfiol
  • 30 dkg darált pulykamell
  • 4 dl tejföl
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 30 dkg reszelt sajt
  • só, bors, pirospaprika

Így készítheted el:

  1. A karfiolt szedd rózsáira, és tedd fel sós vízben főni, de 2-3 perc forralás után szűrd le.
  2. A finomra vágott hagymát pirítsd át a vajon, majd mehet hozzá a darált hús, a só és ízlés szerint a fűszerek. 15 perc alatt  el is készül.
  3. Egy kivajazott hőálló tálban teríts el egy réteg karfiol – kb. a felét-, ezen oszlasd el a darált pörköltalapot. Erre kerüljön a többi karfiol, végül tejföllel borítsd rakottas tetejét.
  4. Előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt süsd készre. Mielőtt kivennéd végleg a sütőből, szórd meg a tetejét reszelt sajttal, majd hagyd, hogy a sajt szépen ráolvadjon és megpiruljon a tetején.

3, Citromos pulykamell

Hozzávalók:

  • 125 g szeletelt pulykamell
  • 1 fej hagyma
  • 15 g margarin
  • 0,5 db savanyúalma
  • 1 kv kanál curry
  • 1 db almalé
  • 1 citrom
  • 2 ev tejszín, só

Elkészítés:
– Vékony csíkokra vágjuk a pulykamellet és enyhén sózzuk.
– Kockázzuk fel a meghámozott hagymát.
– A felforrósított margarinba forgassuk meg a húst és a hagymát.
– A kockára vágott almát adjuk a húshoz. Szórjuk meg curryvel és keverjük össze.
– Ízlés szerint sózzuk, fedő alatt pároljuk 3-4 percig .
– A citromot mossuk meg, reszeljük le a héját, ¼ kv kanálnyit, és nyomjuk ki a levét.
– Keverjük a húshoz a tejszínt és forraljuk össze, majd a citromlével ízesítsük.

MZs

 

Related posts

Hozzászólás