Őrizd meg az alakod lazaccal!

photo-1509402308-817902776267

A halak fogyasztásának rengeteg pozitívuma van, de a lazac talán a legjobb falat közülük. Finom és egészséges, a fogyókúrázók egyik kedvenc étele, hiszen, ha sokat eszel belőle, akkor se fog meglátszani a vonalaidon. Magas fehérjetartalma miatt rengeteg energiával látja el a tested, így sosem fogod magad fáradtnak vagy álmosnak érezni a diéta alatt.

Kutatások igazolták, hogy akik rendszeresen fogyasztanak lazacot, azoknál nagymértékben csökken a szívritmuszavar, illetve a szívinfarktus kockázata is, köszönhetően a többszörösen telítetlen zsírsavaknak. Íme tehát pár szuper recept, amit érdemes kipróbálni.

Grillezett (paleolit) lazac:

Hozzávalók:

  • kókuszolaj
  • 45 dkg (vadvízi) lazac
  • 2 evőkanál pekándió
  • 2 teáskanál rozmaring
  • tengeri só

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Eközben egy sütőtálat kikenünk kókuszolajjal. A lazacot a tálba tesszük úgy, hogy a bőre legyen lefelé. A pekándiókat feldaraboljuk.
A lazacot megszórjuk a pekándióval, rozmaringgal és tengeri sóval, majd 12-15 percig sütjük. Akkor van kész, ha a hal húsa középen, villával, könnyen elválasztható.

Vajban sült omlós lazac:

Hozzávalók:

  • 70 dkg bőrös lazac
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi kakukkfű
  • 1 nagy citrom fele
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

A halat alaposan megmossuk, majd a bőrös felén ejtünk néhány mélyebb vágást keresztbe, nagyjából hat centinként. Ezután jó alaposan bedörzsöljük a sóval és a borssal. Egy alkalmas serpenyőben vajat olvasztunk, és mellé szórjuk a kakukkfüvet, majd a bőrös felével lefelé beletesszük a lazacot is. Közepes lángon körülbelül tíz percig pirítjuk, amíg szépen megpirul a bőre. Ha ez megtörtént rizzsel, bulgurral tálaljuk.

Lazacos saláta:

Hozzávalók:

  • 80 dkg lazacfilé
  • 40 dkg friss levélsaláta, lehet vegyesen is
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 csokor friss hónapos retek
  • 2 evőkanál amaránt pehely

Elkészítés:

Egy serpenyőben megsütjük a kockára vágott, citromlével csöpögtetett lazacot. Egy keverőtálban elkeverjük a citromlevet az olajjal és ebben forgatjuk át a vegyes salátaleveleket, vékonyra szeletelt retket is. Tálaláskor a lazacot összekeverjük a salátával és úgy tálaljuk. Végül megszórjuk amaránt pehellyel is. (elhanyagolható)

Lazac borssal és citrommal:

Hozzávalók:

  • 20 dkg bőrös lazac
  • egész feketebors
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. liszt
  • 2 ek. tejföl
  • másfél citrom
  • olívaolaj

Elkészítés:

A lazac darabot bőröstül besózunk és mozsárban durvára tört fekete borsba forgatjuk. Félre tesszük egy kicsit állni, addig elkészítjük a citrommártást. Kevés vajat melegítünk, és amikor már forró, rászórunk egy evőkanál lisztet, elkeverjük és halványra pirítjuk. Ekkor felöntjük egy kevés vízzel, hozzáadunk két evőkanál tejfölt és csomómentesre keverjük. Kislángon melegen tartva belereszeljük egy fél citrom héját és az egésznek a levét (magok nélkül). Át keverjük, ízlés szerint sózzuk, majd félre tesszük, de ne hagyjuk kihűlni.

Kevés olívaolajat melegítünk egy serpenyőben és a lazacot bőrös oldalánál kezdve, minden oldalán 3-3 percig sütjük, majd a végén visszatérünk a bőrös részhez és rápirítunk. Ha elkészült a hal, azonnal tálra tesszük, vékonyan áthúzzuk a citromos szósszal, és már tálaljuk is.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

Related posts

Hozzászólás