Színházi bemutatók, amiket már nagyon vártunk

színház 4

Szeptembertől újra visszatért az élet a városok kulturális színtereire; több izgalmas színházi bemutató is várható. Megírjuk, melyeket nem érdemes kihagyni.

Katona József Színház – Ascher Tamás Háromszéken

A Heti Válaszban 2016-ban lejáratónak szánt cikk jelent meg azt a kérdést boncolgatva, hogy vajon miért nem születik előadás arról, hogy Máté Gábor igazgató „abortuszra kényszerítette feleségét”. Bár nem magas labdának szánták, Pintér Béla lecsapott az ötletre, és elhatározta, hogy a téma alapján ír egy drámát – bemutató: december / rendező: Pintér Béla.

Átrium Filmszínház – A félelem megeszi a lelket

A Rainer Werner Fassbinder klasszikusából készült mű az idős német takarítónő és a fiatal marokkói vendégmunkás szerelméről szól. Bár eltelt 44 év, a téma napjainkban talán még fontosabbá vált – bemutató: október 14. / rendező: Alföldi Róbert

Vígszínház – Hamlet

A darabot Forgách András újrafordította, Claudiust Hegedűs D. Géza, Hamletet pedig a fiatal magyar színészgeneráció egyik legtehetségesebb alkotója, ifj. Vidnyánszky Attila játssza majd. A színészválasztás mellett érdekes kérdés: vajon lehet-e új látásmódot csempészni a darabba 2017-ben egy széles nézői réteget kiszolgáló színházban? –­ Bemutató: szeptember végén / rendező: Eszenyi Enikő.

Szegedi Nemzeti Színház – Kacsóh Pongrácz: János vitéz

Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz – párjával, Arany János Toldijával együtt – a magyarság irodalmi kincsének központi darabja, Kosztolányi Dezső szerint „A magyar Odüsszeia”. Meseszerűsége, népies hangvétele és verselése révén másfél évszázada utat talál a legszélesebb olvasóközönséghez, könnyen feldolgozható, a gyerekek által is kedvelt iskolai tananyag. A szegediek gyermekeknek szánt, látványos és humoros előadása – miközben a terjedelmet ennek a korosztálynak megfelelően rövidíti – a történet több elemét visszaemeli, ráadásul Petőfi Sándor eredeti szövegével – bemutató: október 17. Rendező: Toronykőy Attila.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

Related posts

Hozzászólás