Téves mítoszokból épült legendák

wall-street_1

Egy-egy jó sztori érdekében a történelem sokszor beáldozza az igazságot. Pedig gyakran téves információkat rejtenek, és hamis mítoszokat generálnak. Van, amelyiket még az iskolapadban hallottuk, a többire már nem is emlékszünk, mégis belénk ivódtak. Kitörölhetetlennek tűnnek.

A Listverse.com oldal felsorolt néhány történetek, amelyek mint hivatalos verziók terjedtek el, és váltak népszerűvé, mégsem a valóságot tartalmazzák.

A közismert történet szerint az orosz tudós, Ivan Pavlov klasszikus kondicionálási kísérletében csengetett a kutyáknak, mielőtt azok enni kaptak volna, később pedig összekapcsolva a két dolgot egymással, a kutyák már csengetéskor elkezdtek erősen nyáladzani, mert számítottak az ételre.

Pavlov azonban inkább fiziológus volt, mint pszichiáter és a test mechanikája érdekelte. Az evés közben bekövetkezett váladékreakciót vizsgálta. Csengő pedig ritkán szerepelt a kísérleteiben, már ha egyáltalán használta. Az áletetést fejlesztette ki, és az evés közben keletkezett váladékokat elemezte.

A Moszkvát Washingtonnal összekötő forró drót az amerikai elnök és az orosz vezető közötti közvetlen telefonkapcsolatként ismert, az ún. „vörös telefon”. A kubai rakétaválság alatt ugyanis az üzenetek továbbítása a két fél között közel 6 órát vett igénybe, ekkor merült fel egy hatékonyabb kommunikációs eszköz kialakítása. Valójában az igazi forró drótot 1963-ban hozták létre, a két végén található teleírógépet csak a hetvenes évektől váltotta fel közvetlen telefonvonal.

Öngyilkos tőzsdeügynökök ugráltak ki a Wall Street-i irodáik emeleti ablakain 1929. október 24-ét követően. A példa nélküli, hirtelen összeomlás vezetett a nagy gazdasági világválsághoz. Abban az évben nagyjából 100 öngyilkosság volt, ezek közül csupán kettő, amely a tőzsde összeomlása miatt történt.

A gázai nagy szfinx különleges ismertető jegye a hiányzó orra. Egy időben az emberek Napóleont hibáztatták a megcsúnyult orr miatt. Igazság szerint Napóleon ottjártakor már rég nem volt meg az testrész.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/

Fotó: www.wallstreetoasis.com

 

Related posts

Hozzászólás