Brutális bántalmazás hullám! Itt az UNICEF jelentés!

UNICEF 2

A gyerekek helyzetét vizsgálta az UNICEF (az ENSZ gyerekjogi szervezete) 41 uniós és/vagy OECD-országban. A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a magasabb jövedelem nem vezet automatikusan ahhoz, hogy minden gyerek jobban éljen, sőt, a gazdagabb országokban még akár nagyobbak is lehetnek a gyerekek közötti egyenlőtlenségek. Magyarországon például négymillióan élnek a létminimum alatt, az ilyen háztartások fele pedig gyerekes.

Magyarországon a jelentés szerint az egyik legsúlyosabb probléma a kamaszok túlzott alkoholfogyasztása, e téren a negyedik legrosszabb eredményt produkáltuk. Az éhezés felszámolásával kapcsolatban sem túl rózsás a helyzet: a 15 évesnél fiatalabb gyerekek több mint egytizede él olyan családban, ahol a kielégítő táplálkozásuk nem biztosított. Elgondolkodtató adat szintén, hogy a 15–19 éves magyar gyerekek 6,8 százaléka nem tanul és nem is dolgozik, illetve az, hogy a 18 évesnél fiatalabbak 16 százaléka olyan háztartásban él, ahol egyetlen felnőttnek sincs munkája. Magyarország a vizsgált országok közül a 26. helyen áll azzal, hogy a magyar gyerekek 58 százaléka él többszörös megfosztottságban, ez az Európai Unió tagállamai között a harmadik legrosszabb eredmény.

Magyarországon a szülők társadalmi helyzete alapvetően befolyásolja a gyerekek iskolai teljesítményét. E tekintetben hazánk a 39 vizsgált ország közül hátulról a negyedik. A gyerekek iskolai teljesítményét itthon 46 százalékban behatárolja a szülők társadalmi helyzete. Talán ez az az adatsor, ami a legjobban árulkodik arról, hogy Magyarországon nem sikerül megtörni a szegénység újratermelődését. Ezen a téren a bolgárok, a szlovákok és a románok is jobban teljesítenek. Egy másik adatsor is tragikus: minden ötödik 15 év alatti gyermek szenved el felnőttek által elkövetett erőszakot Magyarországon. A reprezentatív kutatás szerint a felnőtt magyar anyák öt százaléka számolt be ilyen traumákról.

 

Forrás: 168ora.hu

Szerző: Sarnyai Tibor

 

Related posts

Hozzászólás