Nagy baj, ha nem ismered fel a szexuális kizsákmányolást!

szexuális bántalmazás 3

A bántalmazásnak sok formája van: létezik a fizikális, az érzelmi abúzus, de ide sorolhatjuk az elhanyagolást is. Legalább ennyire súlyos azonban a negyedik típusa: a szexuális bántalmazás, ami egyre inkább a gyerekeket is érintő súlyos problémává növi ki magát.

Már a gyerekjogi egyezmény is megfogalmazta, hogy kiemelten kezelendő a védelem a szexuális kizsákmányolás ellen. Mindez a szexre kényszerítés, ösztönzés mellett a gyermekprostitúció és gyermekpornográfia elleni védelemről szól.

Hogy a gyerekkor teljességét biztosítani tudjuk, kötelező foglalkozni és nem szemet hunyni a jelenség felett, hiszen a szexuális kizsákmányolás egyértelműen az egyik legdurvább élethelyzet, amibe egy gyerek kerülhet.

A probléma világszerte jelen van. Az interneten (webkamerákon) keresztül nyugati és keleti, távolkeleti szolgáltatókból álló hálózatok jöttek létre és a becslések szerint évente akár 2 millió gyerek is áldozata lehet ennek a jelenségnek.

Az gyerekvédelmi szervezetek szerint minden ötödik gyereket ér szexuális bántalmazás hazánkban is. Ezekre az esetekre csak nagy ritkán derül fény a gyerekekben kialakult szégyenérzet, önhibáztatás vagy akár a fenyegetéssel elért hallgatás miatt.

A gyerekek kiszolgáltatottak. Bántalmazójukat gyakran ismerik, mi több legtöbbször rokon vagy közeli ismerős az.

Vajon meddig mehet el egy felnőtt? Neked belefér? Te is szemet hunysz vagy inkább segítesz?

Szerző: Kovács Eni

Forrás: UNICEF

Related posts

Hozzászólás