A szegedi Virág májusban is tökéletes döntés volt!

Still0531_00006

Igazán hűsítő programnak adott helyet Szeged a májusi kánikulában: a Klauzál térre költözött a fagylaltkészítők krémje, hogy idén is összemérhessék tudásukat a legek legjobbjai. A fagylaltok mellett pedig a főszerep az ínyenc kóstolóké volt, akik őszintén hódolhattak édes vagy éppen sós szenvedélyüknek.

A tavalyi évben újra nyitott szegedi Virág Cukrászda adott otthont 2017-ben a fagylaltkészítők legnagyobb versenyének. Minden évben új ízeket találnak ki a mesterek a nagyközönség legnagyobb örömére. 2017-ben a győztes, a balmazújvárosi Centrum cukrászda Mascarponés túrókrém sós karamellel fagyija lett, melynek megálmodója Eszenyi Ferenc kézműves nívódíjat is kapott. A jubileumi 20. esemény kapcsán a Virág Cukrászdát üzemeltető Gyuris László, mestercukrásszal beszélgettünk.

A nyitás óta mind a szegediek, mind a turisták elkezdték újra felfedezni a Virágot. Miért fontos, hogy a mostanihoz hasonló eseményekben részt vegyenek?

Több nagy rendezvényt is tervezünk az idei évben, olyanokat, mint amilyen most, az Év fagylaltja verseny is. Túlzás nélkül mondhatom, hogy ez az esemény a cukrászdák egyik legfontosabb napja. Azon kívül, hogy új ízeket, technológiákat ismerhetünk meg, ez a rendezvény immár nem csak a szakmát célozza meg. Az elmúlt évek tendenciája szerencsére az, hogy a nagyközönséget is aktívan bevonjuk a programba, hiszen az emberek véleménye, jelenléte nélkül egyszerűen nem érdemes sem fagylaltot, sem bármilyen más süteményt gyártani. A mi szakmánkban legalább olyan fontos a folyamatos interakció a fogyasztókkal: hogy minden igényt kielégítsünk, ismernünk kell a trendeket. Ez egy folyamatos fejlődés, izgalmas utazás számunkra is.

Still0531_00054
Fotó: MSHC

Hogyan kapta meg a cukrászda 2017-ben a verseny lebonyolításának jogát?

Magyarországon jelen pillanatban 4-5 olyan cukrászda van, ami a munkásságát tekintve és méreténél fogva is alkalmas ezen rendezvény lebonyolítására. Az esemény megrendezésére pályázni kell, a végső döntést pedig a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hozza meg. Számunkra óriási öröm, hogy mi adhatunk helyet, itt a Napfény városában, ennek a rendezvénynek. Bízunk benne, hogy ezzel is öregbítjük a helyi cukrászmesterség hírét és közvetlenebb kapcsolatot építhetünk a számunkra nagyon fontos és kedves vendégeinkkel. Az, hogy egy ilyen nagyszabású eseménynek adunk otthon szakmailag is egy olyan kihívás, ami előre visz minket.

Hogyan kell elképzelni ennek az események szervezését? Kik nevezhetnek? Hogyan készülnek a versenyzők?

A versenyre jellemző, hogy a nevezők 95%-a helyben készíti el a fagylaltot, ami annyit tesz, hogy itt fagyasztja ki, itt díszíti fel a megálmodott művet. Ebben az évben összesen 95 fagylattal neveztek. Mivel idén nincs kötelező kategória, minden versenyző szabadon választott termékkel nevezhetett. A mezőny összetételét tekintve az ország minden tájáról érkeztek versenyzők, illetve gyártók is képviseltették magukat.

A versenyen belül 3 kategória van: cukrászdák/fagylaltozók kategória (a versenyzők csak természetes alapanyagokat használhatnak), gyártók kategória (alapanyag megkötés nincs, hiszen az itt indulók kényelmi termékeket gyártanak és forgalmaznak), mentes kategória (ételintoleranciával rendelkezőknek, illetve azon vásárlóknak, akik önként választják a különböző összetevők kivonását).

Still0531_00032
Fotó: MSHC

Hogyan számolják a győztes pontokat?

Egy 5 tagú zsűri pontoz. Az íz maximum 55 pontot ér, az állag 35 pontot, a dekoráció 10 pontot: ez adja ki összesen a maximum 100 pontos végeredményt. Természetesen az kapja az Év fagylaltja címet, aki a legtöbb pontszámot éri el.

Mivel jár a győztes cím?

Az abszolút első hely az Év fagylaltja címet kapja, ami 2017-ben Magyarország fagylaltja lesz. Ez egyértelműen egy igen rangos elismerés a gyártónak, a megálmodónak és természetesen a cukrászdának is. Nyilván az elismerés hatására a nyertes komoly forgalomnövekedéssel is számolhat, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján a közönség nagy lelkesedéssel vásárolja a díjnyertes pályaműveket.

Mivel indult idén a Virág Cukrászda?

Az első kategóriában 2 fagylalttal is indultunk. Az egyik a Boldog szilva, amely az általunk készített dió pralinéval ízesített alapfagylalt, rumba áztatott aszalt szilvával rétegezve. A másik a Pisztácia ropogós, amihez hántolt pisztáciából készítünk pralinét, ezzel ízesítjük az alapfagylaltot, majd ropogós rétegezéssel bolondítjuk meg, melynek összetevői: liofilizált eper, aprított ostya és fehér csokoládé. A harmadik fagylaltunk a mentes kategóriába nevezett: ez egy málna alapfagylalt paleo cukorral elkészítve és mandulás csokoládéval rétegelve. A művek megalkotása csapatmunka, melyben jómagam, Gyuris László, Novák Ádám és Berta István vett részt.

Still0531_00012
Fotó: MSHC

A nyertes fagylaltok receptjét átveszik más cukrászdák is?

A receptet csak azok a cukrászdák kaphatják meg, akik szerződést kötnek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével és vállalják, hogy csak az adott receptúra és technológia alapján készítik el.

Milyen kiegészítő események kapcsolódtak idén a versenyhez?

Reggel 9 órától nosztalgia fagylalt bemutató volt és minden órában más és más fagylaltot vásárolhattak meg az érdeklődők 88 forintért. Az eredményhirdetés után pedig szabad volt a vadászat, minden pályamű 100 forintos egységáron volt kóstolható.

(x)

Related posts

Hozzászólás