Egy lakatlan sziget tonnányi szemete

tengeri szemét

Egy aprócska elhagyatott sziget a Csendes-óceán déli részének keleti csücskében. A neve Henderson-sziget. Bár ez a korallzátony teljesen lakatlan, meglepő módon mégis itt található az ember után maradt műanyag hulladék egy négyzetméterre eső sűrűsége a világon. Mostanra közel 18 tonna szemét gyűlt össze ezen a piciny földdarabon.

A tengerbiológusok kutatása szerint a zátony 99,8 százaléka műanyaggal szennyezett. A mindössze 37 négyzetméteres Henderson-szigeten nagyjából 38 millió darab hulladék található – állítják a Tasmaniai Egyetem és a brit Királyi Természettudományos Társaság munkatársai.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a törmelékek több mint a fele nem azonnal észrevehető, ugyanis körülbelül 10 centis rétegben már belepte azokat a homok. De amint a felszínt kicsit megturkálják, elborzadnak a látványtól. Becslések szerint egy négyzetméterre átlagban 4500 darab műanyag szemét jut.

Jennifer Lavers kutató beszámolója jól érzékelteti az állapotokat. „Úgy gondoltam, hogy a nagyon távoli Henderson-sziget védve van mindettől. Totálisan tévedtem.” Lavers elmondása szerint az atollon a rákok műanyag palackok, üres flakonok és tégelyek között élnek, az egyik általa észrevett rák konkrétan egy játékbaba fejében rendezkedett be.

Az Adidas cég tavalyi kezdeményezése az óceánból kihalászott hulladékból készült lábbeli. Mostanra kereskedelmi forgalomba kerültek a cipők: 7000 pár, 200 dolláros áron. A projekt egy környezetvédő csoporttal, a Parley for the Oceans-szel karöltve válhatott valóra, és felhívja a világ figyelmét, hogy a szemetelés terén van bőven tennivalónk.

A Henderson-sziget a csendes-óceáni Pitcairn-szigetek egyik legnagyobbika, és nem mellesleg a Világörökség része. Tíz – csak erre a szigetre jellemző – növényfajjal és legalább négy saját madárfajjal büszkélkedhet, de lakatlan. De az az állítás, hogy az ember oda még nem tette be a lábát, nem állja meg a helyét. A világ különböző pontjain az óceánba kerülő emberi szemét egy része egészen pontosan erre a szigetre sodródik.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/

 

 

Related posts

Hozzászólás