Csökkentse költségeit, legyen környezettudatos! A megoldás a napelem!

Solar-Pécs Napelem 38

Napelemes rendszerek kereskedelmi értékesítésével, tervezésével, engedélyezésével, valamint komplett kivitelezésével foglalkozik a Solar-Pécs Napelem Kft. A napelemes rendszerek „kulcsrakész” telepítése mellett még az áramszolgáltatói ügyintézést is átvállalják. A cég munkájáról Csuba Zsolt területi képviselővel beszélgettünk.

Az első kérdés a napelemes beruházások kapcsán mindig a megtérülés. Mivel nyugtatják az óvatos aggódókat ilyenkor?

Kétségtelen, hogy sok embernek fontos szempont ez, de évről évre egyre ritkább, hogy ez legyen az első kérdés. Ugyanis nem a megtérülés a legfontosabb szempont, hanem az, hogy jól muzsikáló befektetésnek fogjuk fel napelemes beruházásunkat. Ami a megtérülést illeti, minél kisebb egy napelemes rendszer, annál később térül meg. Azonban bármelyik napelemes rendszer esetében voltaképpen az első perctől kezdve megszűnik a villanyszámla. Ha a megtakarított rezsit állítjuk szembe a beruházás teljes költségével, akkor az a matek jön ki, hogy évente 10-12 százalékos hozamot termel a befektetett tőkénk. Ez, szembe állítva a bankok által ma a betétre adott kamattal (ami körülbelül 1%), egy sokkal nagyobb nyereséggel kecsegtető lehetőség.

A második nagyon tipikus kérdés, hogy mi van akkor, ha nem süt a nap? Szerintem erre is készültek már válasszal.

Nem maradunk ekkor sem áram nélkül. A napelemes rendszerekkel működő lakásokban ugyanúgy megtalálható a normál szolgáltatói áram, hiszen Magyarországon a legtöbbször a hálózatra visszatápláló napelemes rendszereket telepítünk. Így éjszaka vagy sötétben ugyanazt az áramot használják, mint bárki más. A különbség az, hogy a szolgáltató folyamatosan méri, hogy mennyi energiát termelnek meg a napelemek, erről pedig évente, villanyóraleolvasáskor el is számol velünk. A napelemes rendszerrel tulajdonképpen megszűnik a villanyszámla, de a megszokott kényelem, az áram nem. Egyébként a ma kapható rendszerek nemcsak direkt napfényben, hanem szórt fényben is jól működnek.

Solar-Pécs Napelem 351
fotó: http://solar-pecs.hu/

Sokak félelme az üvegből készült termékek kapcsán, hogy könnyen törnek. Mennyire érdemes és kell vigyázni a napelemekre?

A napelemek minimális gondozást igényelnek csak 4-5 évente. Bár több tízezer rendszert telepítettünk, időjárás, jég miatti törés még nem fordult elő. Ha a dőlésszögét jól állítják be, a napelemek öntisztulók, az eső lemossa róluk a rájuk rakodó port, piszkot automatikusan. Nagyobb lemosásra tényleg 4-5 évenként egyszer szorulnak maximum, ha nem ideális a dőlésszög.

Mennyire fontos, hogy a telepítést helyszíni felmérés előzze meg?

Van jelentősége, de nem döntő fontosságú. Ami nekünk mindenképpen kell a munka, a tervezés elkezdéséhez, az az éppen aktuális villanyszámla. Ugyanis ez alapján tudjuk megmondani, milyen teljesítményű rendszert kell nekünk telepíteni. Ami még lényeges előzetesen, az, hogy meg tudjuk nézni az épületet, a tájolást, de ez akár a Google térképén keresztül is elegendő lehet. A kivitelezés előtt természetesen aztán már alapvető, hogy pontosabban is megnézzük a helyszínt, hogy megismerjük a részletes feltételeket, amelyek alapján aztán tökéletes lesz a napelemek telepítése.

Az új építésű házaknál kevesebb a probléma, de mi a helyzet a régi építésű, akár műemléki épületekkel? Azokra is telepíthető napelem?

Az erőművek telepítése nem építésiengedély-köteles, ezért a legtöbb helyre gond nélkül felrakhatók. Műemléki épületek esetén a tulajdonosnak be kell szereznie előzetesen a műemléki hivatal engedélyét, de ezzel sem szokott gond lenni, igyekszünk megoldani ezt is.

Solar-Pécs Napelem 35
fotó: http://solar-pecs.hu/

A megtérülés kapcsán egy másik félelem mindig az elavulás. Mennyire gyors a technikai fejlődés ezen a területen?

Bizonyos területeken még várható fejlődés, de csak ezért fölösleges várni. Ez alapján sem telefont, sem autót, sem háztartási eszközt nem vennénk, hiszen mindig akad majd jobb. Egyébként az invertereknél nagy változás már nem várható, 95-98% százalékos hatásfokkal működnek ma is, ezt nem nagyon lehet fokozni. A napelemek hatékonysága körülbelül 15-16%-os, itt még várható javulás, illetve mindig jobb lehet még az elemek közötti kommunikáció és más egyéb apró dolgok. De várni erre a javulásra már azért sem érdemes, mert aki nem csinál semmit, az a villanyszámlán keresztül évente kidobja a napelemek árát a kukába. Mi egyébként a telepített rendszerekért nagykereskedelmi forgalmazóként közvetlen gyártói garanciát vállalunk. Az osztrák FRONIUS gyár hivatalos szervizképviseletében járunk el, ezért későbbiekben is bizalommal fordulhat szakembereinkhez. Igény esetén online távfelügyeleti rendszert is kiépítünk. Saját importos napelemeinket 30 év teljesítménygaranciával, az osztrák Fronius invertereket 20 évig bővíthető garanciával német túlfeszültség-védelemmel és német K2-Systems alumínium tartószerkezettel biztosítjuk. A „Solar-Pécs”-től előleg nélkül rendelheti meg a rendszert, melyet csak a beüzemelés után kell kifizetni.

(x)

 

Related posts

Hozzászólás