Így lehet könnyen saját kötésű ruhád!

kézimunka 1

A kézműveskedés újra reneszánszát éli, amelyek közül a kötés és a horgolás talán a legrégebben tért vissza a népszerű elfoglaltságok közé. A kreativkezimunka.hu és a Kötött Kedvenceink, hazánk legrégebben piacon lévő kézimunka magazinjának tulajdonosával, de Boer Szilviával beszélgettünk a kezdetekről, az elhivatottságról és a jelenlegi trendekről.

A 2000-es évek elején ismét kitört a kötési láz az országban, előkerültek a régi gombolyagok a fiókokból. Önnek volt személyes kötődése a kézimunkázáshoz a honlap elindításakor?

Az egyetem alatt még én is sokat kötöttem, aztán egy időre letettem a kötőtűt. De újra divat lett a kézimunka és megint elindult a kézműveskedés a népszerűség útján. Így jött az ötlet, hogy betöltsünk egy piaci rést ezen a területen. Ekkor ugyanis csak a Fürge Ujjak létezett, nem voltak még weboldalak, sem online magazinok. A vállalkozást ketten alapítottuk, 2010–ben elindultunk az online magazinnal és webshoppal.

KK_2017_02_cimlap
Fotó: Kötött Kedvenceink

A kreativkezimunka.hu elnyerte az emberek tetszését, rövid időn belül közkedvelt lett. Mivel tudták felvenni a versenyt az időközben megjelenő konkurenciával?

Modelleket mutattunk be jól értelmezhető, rajzokkal illusztrált leírásokkal. Aztán az általunk bemutatott ötletekhez elkezdtük a termékeket is árusítani. Ezzel az összekapcsolással egyedüliek lettünk a piacon. A webshop hamar felfutott, holott nem volt zökkenőmentes az indulás. Idő kellett, hogy elnyerjük a célcsoportunk bizalmát az online kereskedelmi lehetőséggel, hiszen fonalvásárlásnál a látvány, a tapintás fontos lehet. Erre megoldásként hoztuk létre az irodát, ahol kisebb árukészletet is tartunk, ügyfeleink személyesen átvehetik megrendeléseiket, és lehetőség nyílik a vásárlásra is.

Egy évvel később, 2011-ben mégis elindult a print verzió is. Akkor még egyedüliként a piacon, időközben viszont kaptak vetélytársakat. Hogy lehet mégis az élen maradni?

Kötött kedvenceink néven adtuk ki az újság nyomtatott verzióját és az eredeti terveknek megfelelően kevés töltelék szöveg, viszont megannyi kép és leírás került a magazinba. Mire megjelent az első szám, addigra az Amelie néven kiadott, korábbi Fürge Ujjak nevű szaklap is megszűnt. Így lettünk egy rövid időre egyeduralkodók a magyar sajtópiacon, és jelenleg is mi vagyunk Magyarországon a legrégebben megjelenő magyar kiadású kézimunka magazin. Persze közben megjelent a konkurencia is. Mivel a print piac egyre zsugorodik, mi is megéreztük a vetélytársak megjelenését, meg kell harcolni a jó terjesztési helyekért az egyéb női magazinokkal is. A mi előnyünk, hogy modelljeink követik az aktuális divatot, választékunkkal nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok ízlésvilágának is próbálunk megfelelni.

Jelenleg átalakulás előtt áll a honlap, pontosan milyen változásokra számíthatnak az olvasók?

Időközben egyedüli tulajdonos lettem, az online világ is folyamatos változásban van, ezért fontosnak tartottam, hogy mi is lépést tartsunk az újdonságokkal. Próbálunk naprakészek lenni, és nemcsak a trendeket követni, hanem a technikai újításokban is aktuálisak maradni. Erre példa, hogy egy 12 részes videósorozat került fel a Youtube csatornánkra, kötés-horgolás, és egyéb kézműves ötletek témában. Tavaly a Kötött Kedvenceink magazin különszámaként már barkács magazint is kiadtunk. A nagy sikerre való tekintettel idén márciusban már önálló lapként, Ötletbazár néven kereshetik az olvasók az újságárusoknál.

A magyar piac elég kicsi, és egyre többen akarnak abból a bizonyos tortából szelni. Mivel lehet mégis a felszínen maradni?

A terveink között szerepel, hogy a magazinnal nyitunk a környező országok felé. Ezen felül pedig a kézművesség mellett más magazinnal is szeretnénk előrukkolni. Jelen pillanatban rendkívül kedvező árfekvésben, azt is mondhatjuk, hogy ár/érték arányban talán a legjobbak között vagyunk a print piacon. Vásárlóinkat maximális kiszolgálással igyekszünk megtartani. Ezt csak úgy lehet elérni, ha az ember maga is személyesen kötődik a kézművesség ezen szegmenséhez.

Frauhammer Éva, a cég Marketing menedzsere az éppen aktuális irányzatokba, a divat aktualitásaiba avatott be minket.

A honlap megújulása mellett rengeteg újdonságunk van idén. Például januártól kibővült tartalommal, több modellel, megújult külsővel jelentkezik a már ismert Kötött Kedvenceink magazinunk. Megpróbálunk minél több porondon az ügyfelek szeme előtt maradni, számos online felületen, többek között a Facebook-on, a Pinterest-en és a Youtube-on is. Szerencsére nagyon sokan feliratkoznak a hírlevelünkre is, ahol tájékozódhatnak a futó akciókról, új trendekről, fonalválasztékunkról.

Értéket próbálunk közvetíteni, hogy a vásárlóknak érdemes legyen visszatérniük hozzánk.

A termékek terén a Schachenmayr fonalak tavaszi kínálata jelent most újítást. Ami pedig a trendeket illeti, továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a színátmenetes fonalak, amelyek nem igényelnek speciálisabb technikát, nem szükséges őket kombinálni.

(x)

Related posts

Hozzászólás