Ez a csalán nem úgy fog csípni!

csalán

A tavasz beköszöntével egyre több zöld finomság érhető el számunkra. A közkedvelt medvehagyma és a még kevésbé ismert turbolya mellett a zsenge csalánt is érdemes frissen fogyasztani.

Már javában tart a medvehagymaszezon, aki teheti gyűjtsön belőle egy nagy csokorral, mert karakteres íze mellett csodálatra méltó egészségvédelmi hatásai is vannak. Figyelem, ne tévesszük össze a mérgező gyöngyvirággal!

A zöld növény rendszeres fogyasztása tavaszi fáradtság ellen és a téli vitaminhiány kompenzálására is tökéletes. Egy igazi C-vitamin-bomba, valamint A-, B1- és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket is bőven tartalmaz.

A legtöbb gyógynövénnyel ellentétben a turbolya, ízével nyűgözte le az emberiséget, nem pedig a benne rejlő gyógyító hatásainak köszönheti népszerűségét.

A rómaiak például hittek abban, hogy a növény javítja a memóriát. A középkori emberek pedig a pestis ellen vetették be a turbolyát. A népi gyógyászatban használták kötőhártya-gyulladás, trombózis, magasm vérnyomás ellenszereként is. Alkalmazták emésztést javító, vizelethajtó, görcsoldó, vesekő ellen összeállított keverékekben is. Kezeltek vele ekcémás tüneteket, ödémákat, tályogokat és köszvényt.

Az igazi sláger idén azonban a csalán lesz. Ma még elsősorban a csalánlevelek vizelethajtó hatását tartjuk számon, de az egyik legjobb vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő is. A friss csalán ráadásul rengeteg mennyiségű káliumot, kálciumot, C- és B-vitamint, béta-karotint tartalmaz.

A nemrég végzett felmérések szerint már enyhíthető vele a magas vérnyomás vagy/és cukorbetegség tünetei is. A csalán egyes komponensei lassítják a prosztata megnagyobbodását, továbbá kimutatható bizonyos immunserkentő és gyulladáscsökkentő hatás.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.vous.hu/

http://www.femina.hu/

http://www.mindmegette.hu/

http://www.hazipatika.com/

 

 

Related posts

Hozzászólás