Titokzatos és izgalmas kastélyprogramok Noszvajon

De la Motte kastély5

A Bükk hegység ölelésében, mesésen festői környezetben, Magyarország legtisztább levegőjű településén, Noszvajon található a De la Motte Kastély. A késő barokk, copfstílusban emelt épület a magyar kastélyépítészet egyik gyöngyszeme, amely ideális kirándulóhely, tökéletes osztálykirándulási célpont és az aktív pihenésre vágyó látogatók varázslatos oázisa.

A kastély a település délnyugati szélén, közel 15 hektáros, magas kőfallal kerített és egykori méreténél, hozzávetőlegesen háromszor nagyobb parkban, annak keleti lejtőjén áll. A dokumentumok szerint 1774-1778 között épült Povolni János tervei alapján, a báró Szepessy család megrendelésére. Falai között megelevenedik a történelem. Nevét második tulajdonosának, gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának második férjéről kapta, a francia származású De la Motte Antal ezredesről. A kastély belsejét jellemző francia jellegű utalások vélhetően neki köszönhetőek.

A kastély épülete megőrizte eredeti építészeti formáját és belső díszítésének legnagyobb részét, annak ellenére, hogy a márki halála után az Almásyak birtokában volt az épület, majd a Galassy család tulajdona lett.

A műemléket körülölelő park a korai angol kertek csodálatos mintázata. Vadregényes, tündéri világot idéznek meg a különleges fák és díszcserjék. Az 1980-as évek utáni helyreállításnak köszönhetően az épület izgalmas oktatási és kulturális tevékenységeknek adott otthont. A komplexumban működő kastélymúzeum így évtizedes múltra tekint vissza, jelenleg előzetes bejelentkezés alapján 5 terme látogatható, melyeknek legszebb látványosságai a pikáns rokokó falfestmények. Az intézmény, amellett, hogy izgalmas tematikus túrákat ígér, zseniális esküvői helyszín.

A mai kastély, épületegyüttesének köszönhetően, egyre szélesebb körű szolgáltatásokat nyújt. A múzeum mellett egy modern technikai felszereltségű hotel is megtalálható itt, a Tündérkert. A szálloda 2016-ban nyitotta meg kapuját és tökéletesíti, kiegészíti a pazar műemlék helyszínt, lehetőséget biztosítva erdei iskolák megszervezésre, továbbképzések, szabadegyetemek, kulturális programok megtartására, céges rendezvényekre, egyszerű kirándulásokra és az aktív pihenésre éhező messziről érkező utazók kikapcsolódására is. Szállás, klasszikus, finom megyei és különleges nemzetközi ízek várnak a megpihenni vágyókra, érkezzenek azok egyénileg vagy csoportban. (A tökéletesen felszerelt oktatási és rendezvényközpont már csak hab a tortán!)

Szóval, minden egy helyen és helyben! Kultúra, történelem, kényelem, meseszép környezet. Egy próbát vitathatatlanul megér!

Szerző: Kovács Eni

Related posts

Hozzászólás