Megvan Trump legnagyobb krtikusa és vetélytársa?

ivanka-trump3

Az USA elnökének hozzátartozói a televíziózás kora óta kiemelkedő szerepet játszanak az amerikaiak életében. Az Első család viselt ügyei ma már a nagy nyilvánosság előtt zajlanak. A következő elnök lánya már a választások előtt is kiérdemelte a médiafigyelmet. Az exmodell és sikeres vállalkozó Ivanka Trump saját jogán is bevonult az amerikai showbizniszbe.

Trump lánya, a 35 esztendős Ivanka Trump, a birodalom alelnöke már a választási kampányban nehéz helyzetbe került. Mint sikeres vállalkozó (öltözködés és ékszerek) a női jogok harcosának számított, emellett férje, Jared Kushner kedvéért korábban áttért az izraelita hitre. A nőgyűlölő és a fehér keresztény férfit kiemelő elnöki kampány éppen ezen értékek ellen szólt végig. Ráadásul Chelsea, Clintonék lánya Ivanka egyik legjobb barátja, már 2007-ben pénzt gyűjtött a Clinton-kampány javára. Éppen ezért a mostani választás során egyszerűen csak kiállt az apja elnöksége mellett, de nem tette szóvá semmilyen módon, ha nem értett egyet az immár megválasztott elnökkel. Meg is kapta a magáét, hiszen Trump megválasztása után mozgalom indult azért, hogy az amerikaiak bojkottálják az általa forgalmazott ruhák vásárlását.

Ivanka az új elnök legféltettebb kincse, és a Washington Post friss portréja szerint apja egyik legbefolyásosabb tanácsadója. Férje, Jared Kushner, a család nevét viselő ingatlanfejlesztő cég vezetője. Jared ma nemcsak a Kushner Properties vezetője, hanem az Observer Media kiadóvállalat tulajdonosa is. Első befektetése 2009-ben az azóta a Facebook által felvásárolt az eseményekre fókuszáló közösségimédia-ügynökség, a Hot Potato volt. A startupban összesen 1,4 millió dollár befektetés volt, a Facebook több mint 10 millióért vitte 2010-ben. Nem tudjuk, Kushner mennyit fektetett be, de ezek alapján szép summát keresett nem egészen egy év alatt az ügyleten.

A harmadik cég, amiben fantáziát látott, lehet a legnagyobb dobása: a Cadre nevű ingatlanos startup – az amúgy Trumpot támogató – Peter Thiel mellett Jack Ma, az Alibaba alapítója is. Jared mellett testvére Josh is ott van az invesztorok listáján, akárcsak az egykori Demján-céget, a TriGranitot felvásárló TPG vezetői. A vállalkozásba eddig összesen 69 millió dollárt fektettek be. A Cadre ingatlanfejlesztőknek segít befektetőt találni, tulajdonképpen egy nagyon drága online vásártér.

Ivanka is szerencsésen nyúl a tech szférához, az első körben szavazott bizalmat egy vásárlóappot létrehozó startupba, a Springbe, melynek központja az a Chicago, ahol apja elődje, a demokrata Barack Obama kezdte a politikai karrierjét. A cégbe összesen 2,3 millió dollárt raktak a befektetők, utoljára 2013-ban vontak be, tavaly viszont felvásároltak egy másik startupot, szóval olyan rosszul azért nem megy a Springnek.

Szerző: Sarnyai Tibor

Related posts

Hozzászólás