Ezért nyitott újra a Virág Cukrászda Szegeden

Virág Cukrászda

Hatévnyi kényszerszünet után nyitott meg újra a szegedi Új Zsótér ház cukrászdája. A Virág Cukrászda nagyszabású eseményén egy 2016 szeletes óriástortát osztottak ki azok között, akik a a város főterének patinás épületét meglátogatták.  A pirítottdiós-csokoládé torta a tulajdonos, Gyuris László mestercukrász munkája.

Ismét kitárta kapuit a legendás Virág cukrászda Szegeden. A megnyitón nem csak a csillárokban, a felújított freskókban és stukkókban gyönyörködhettek a vendégek, hanem megkóstolhatták a külön erre az alkalomra készült 2016 szeletes óriástortát is. A mesterművet kilenc cukrász emelte a színpadra tetejét Szeged címere, a Virág cukrászda emblémája és a 2016-os évszám díszítette. A Virág Cukrászda évszázados múltja egybeforr Szeged történelmével, és egyet jelent a hagyományos, tradícionális édességekkel is.


Gyuris László, a Virág és Kis Virág Cukrászdát üzemeltető cég ügyvezetője ma már őszintén bevallotta, nem voltak a Virág cukrászda üzemeltetésével kapcsolatos álmai, hiszen 13 évig – és azóta is – sikeresen működtette a városban az A Capellát. Így az első két pályázati kiírásról nem is vett tudomást, csak a harmadik fordulóra fogant meg a gondolat. A jelentkezést elsősorban a család támogatta, de helyes döntésében korábbi munkatársai is megerősítették.


A pályázati felhívás egyik fontos feltétele volt a Cukrászdák helyreállítása, amelyben nem voltak kötelező döntések a tulajdonos szerint. A szerződés ugyanis választási lehetőséget kínált: 20 év moratórium járt annak – felmondás esetén -, aki vállalja és kivitelezi a felújításra vonatkozó leírást. A szerződés pedig határozaltan időre szólt, határidők csupán a kinyitásra és a zavartalan működésre vonatkoztak – mondta Gyuris László.

Az 1873-ban épült Új Zsótér ház helyreállítása mégis okozott némi fejtörést a szakemberek számára. A stáb azonban rendkívül jól vette az akadályt és sikerült egy műemlék jellegű épületben is kialakítaniuk azt a technológiát, ami egy cukrászda üzemeltetéséhez elengedhetetlen.


A munkálatok során a két korábbi cukrászdát, a Kis Virágot és a Virágot összenyitották,  hogy karöltve, egymást kiegészítve sokkal sikeresebben töltsék be szerepüket. A Kis Virágban manufakturális fagylaltkészítő munka folyik – magyarázta Gyuris László –, amelyhez egy különleges, egyedi gépészeti technológiát kellett kiépíteni. A két hely együttműködése a gyakorlatban is megmutatkozik: a Kis Virágban készülnek a Virág Cukrászda kézműves fagylaltkölteményei is.


A mestercukrász kiemelte, hagyományos alapanyagokkal dolgoznak, melyeket helyben főznek. Nem használnak adalékanyagokat, sem olyan katalizátorokat, amelyek felgyorsítanák az előállítás idejét – fűzte hozzá. Jelenleg 76 féle fagylaltból válogathatnak a vendégek, amely nem csak Szegeden, hanem országosan is egyedülálló kínálatnak minősül.

A gyártási folyamatból kizárták a kényelmi termékeket, azaz még a tejszínhab készítése során sem  használnak fondokat. Az aktuális trendeket követve sem feledkeztek meg arról, hogy a tradícióra helyezzék a hangsúlyt, ezért csak és kizárólag hagyományosan használt természetes alapanyagokból és eljárásokkal dolgoznak.

Szeged egyik legfelkapottabb cukrászdájának tulajdonosa nem kisebb nevektől tanulta hivatása alapjait, mint Szervánszky László, Daubner György vagy Jagyutt Péter – a mikrobiológia nagymesterei. Tőlük sikerült elsajátítani a visszaegyszerűsített technológiát alkalmazva  az igazi cukrász mesterséget. Egy recept lelke az alapanyag, és maga az eljárás módja, ahogy elkészül – magyarázta lelkesen Gyuris László. Itt minden házilag készül, a marcipán és a gyümölcsvelő is – tette hozzá.

A nyár elején nyitott cukrászdába mindig érdemes betérni, mert állandóan megújuló csodákkal és újdonságokkal fogadják a édes falatokra éhezőket: a  mestercukrász tervei között szerepelnek a passion fruittel, rebarbarával, vagy a mentával készült desszertek. A jelenlegi kínálatból az „Erzsábet királynő asztalára” elnevezésű kreációt emelte ki elsőként, ami egy utánozhatatlan, nagyon különleges pirított törökmogyorós torta. Valamint a „Hercegnő mandulás párnája” fantázianevet viselő ínyencséget hozta még fel példaként a mestercukrász a helyi specialitások közül. De elmondta, hogy Szegeden is kapható a tengerentúlön nagy népszerűségnek örvendő Vörös bársony torta vagy a Francia opera torta is.


Megjegyezte, hogy a megnyitóra készült diós-csokoládé torta is egy újdonság volt, ami nyitás óta változatlanul nagy népszerűségnek örvend a kínálatban. Nehéz manapság a fogyasztók állandóan változó és a trendek által alakított igényeket kielégíteni. Az ország tortája is csupán egy évig tudja fenntartani a népszerűségét – mondta utalva ennek az iparnak is a nehézségeire.


Gyuris László elárulta, már nem vesz részt a cukrászati folyamatokban, az ügyvezetés gyakorlatilag minden idejét leköti. A cukrászdákban mégis gyakran megfordul, megbeszéléseket tart és a kollégáival egyeztet. Négy nagyszerű cukrász dolgozik a Virágban, két mester közülük a korábbi Szervánszky-féle Virág cukrászai – hangsúlyozta ki a tulajdonos.

(x)

Related posts

Hozzászólás