Nem fogod elhinni, mivel startolnak a színházak!

színházi_évad

Itt az ősz, ami nemcsak a levelek, hanem a színházjegyek hullását is előidézi. Mit érdemes megnézni a következő évadban? Szubjektív színházi körkép.

A hazai színházi élet hivatalos zászlóshajója a Nemzeti, amely a Szenvedélyek Színházaként nyitja a 2016/17-es évadot. Hogy ez pontosan mit jelent, abból ízelítőt kaphatunk majd a szeptember 24-i nyílt napon. Ami tény, hogy lesz egy erős ősbemutató, a The Tree című előadás, amely különleges költői nyelven szeretne aktualitásokról beszélni az antropológiai színház jegyében. De lesz több bemutató is, például Udvaros Dorottya főszereplésével fut majd A miniszter felesége. Ez a szerb vígjáték közel száz éves, de nyilván olyan szituációkat mutat be, amelyek ma is megtörténhetnek, és mindig, amikor lesz miniszter és neki lesz felesége. A másik bemutató Dosztojevszkij abszurd története, A krokodilus lesz. A sztori szerint egy klasszikus pétervári hivatalnokot lenyel egy krokodilus. Ezért még nem biztos, hogy jegyért kiáltunk, ám Dosztojevszkij tehetsége és a rendező, Valerij Fokin személye a garancia az előadás hitelére – aki egyébként a harmadik alkalommal mutathatja meg rendezői világát a Nemzeti Színházban.


A budapesti Radnóti Színház számára azért lesz más ez az évad, mert most debütál az új igazgató, Kováts Adél, aki már régóta oszlopos tagja a teátrumnak. Arculati váltás is várható, hangsúlyozottan intellektuális színházat akar a társulat, amely a mai kor és társadalom kérdéseire reflektál. A szezon első bemutatóját, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, egy Bulgakov komédiát láthatunk majd nyitásként: Iván, a rettenet címen, de szintén érdekes lehet a Michael Ende meséje nyomán színpadra állított Ofélia árnyszínháza című darab. Lesznek persze más meglepetések is, ilyen például a felolvasó színházi sorozat, ezért az évadban mindenképpen érdemes számolni a Radnótival is.


A Vidám Színpad helyén indult Centrál Színház másfajta színházi ízlést, másfajta darabválasztást jelent – amihez, nyilván mindehhez megújuló közönséget is szeretnének. Ők ebben az évadban a My Fair Lady-vel terveznek villantani. Az előadást a színházigazgató Puskás Tamás rendezi, Tompos Kátya és Alföldi Róbert lesznek a főszereplők. A régi meséhez káprázatos látványvilágot és nagyzenekari hangzást ígérnek. Szintén érdekes lesz a nagy klasszikus, a Nem félünk a farkastól előadása, amelyben a házaspárt, akik szembenéznek emberi játszmáikkal Básti Juli és Rudolf Péter alakítja majd a tervek szerint.

Helyszűke miatt kimaradtak, de természetesen új darabokkal készülnek a vidéki teátrumok és persze a Katona József, a Madách, az Örkény és a Vígszínház is. Utóbbiak közül többen is hagyományosan bemutatkoznak az új évad programjával a Pozsonyi pikniken, Újlipótváros „falunapján” szeptember 4-én, vasárnap. Érdemes ellátogatni a Jászay Mari tér környékére és megismerni a teljes repertoárt!

Szerző: Sarnyai Tibor

 

Related posts

Hozzászólás