Kivirágzott a szegedi Új Zsótér ház

Virág Cukrászda

Szeged szíve újra kivirágzott. A Klauzál téri Új Zsótér ház hat év után ismét fogadja vendégeit. Június 6-án, egy nagyszabású esemény keretében, 2016 szeletes tortával, megnyílt a Virág Cukrászda. Azoknak, akik még nem látták a főtéri patinás épületet, vagy nem kóstolták az itt készülő cukrászremekeket, most Gyuris László a Virág „komplexumot” üzemeltető cég vezetője – maga is mestercukrász – lesz a gasztronómiai kalauza.

 

A szegedi patinás épületben újra üzemelő Virág Cukrászda, a békebeli idők után vágyódók és a ma fiataljainak igényeit is egyaránt kielégítő széles, kulináris termékkínálatával újra beírta magát a szegedi vendéglátás nagykönyvébe. A történelmi múlttal bíró méltán megbecsült cukrászda hat év várakozás után talált ismét szakértő gazdájára.

2015 májusában írt ki pályázatot Szeged Önkormányzata a Kis Virág és a Virág üzemeltetésére. Mikor fordult meg a fejében először a gondolat, hogy beadja pályázatát? Régi álom volt, ami most valóra vált?

A Szeged főteréhez közeli Kárász utcában 13 éve nyitottam meg cukrászdámat az A Cappellát, amely jelenleg is sikeresen működik, ezért nem is voltak olyan a Virág cukrászda üzemeltetésével kapcsolatos álmaim. Az első két pályázati kiírásra nem is nyújtottuk be az jelentkezésünket, csak a harmadik meghirdetésekor fogant meg a gondolat. A családom és a Virág Cukrászda korábbi munkatársai megerősítettek, támogattak a döntésemben.

A pályázat feltétele volt a Cukrászdák – az 1873-ban épült Új Zsótér ház – helyreállítása 100 millió forintos ráfordítással, illetve a 6 és 12 hónapos nyitási határidő. Mi jelentette a legnagyobb kihívást az Önök számára?

A felújítás tekintetében kötelező kikötések nem voltak. Választási lehetőséget kínált a szerződés, mint például, ha valaki vállalja és kivitelezi a felújításra vonatkozó leírást úgy 20 év moratóriumot kap felmondás esetén. A szerződés egyébként határozatlan időre szól. A határidők pedig a megnyitásra és a zavartalan üzemeltetésre vonatkoztak. A fejtörést azonban nem ez jelentette, inkább az, hogy egy műemlék jellegű épületben miként lehet kialakítani azt a technológiát, ami egy cukrászda szempontjából elengedhetetlen. Szerencsére azonban jól vettük az akadályokat.

Virág Cukrászda
Gyuris László, mestercukrász, a Virág és Kis Virág Cukrászdát üzemeltető cég ügyvezetője Fotó: SzegedMa.hu

Milyen változásokat tartottak szükségesnek, illetve szem előtt az újra nyitásnál?

Elsődleges és legfontosabb terv az, hogy a két cukrászdát, a Kis Virágot és az újonnan nyitó Virág cukrászdát nem szabad elkülöníteni egymástól. Karöltve, egymást kiegészítve kell betöltsék feladatukat. A Kis Virágban egy különleges, egyedi gépészeti technológia került kiépítésre és manufakturális fagylaltkészítő munka folyik. Itt készülnek a Virág Cukrászdát is ellátó kézműves fagylaltcsodák. Hagyományos alapanyagokat használunk, melyeket főzünk. Nem tartalmaznak adalékanyagokat, sem olyan katalizátorokat, melyek felgyorsítanák az előállítás idejét, ezért gondos odafigyelést és időigényes munkát igényelnek. Büszkék vagyunk rá, hogy nem csak városi, de országos szinten is egyedülálló kínálattal bírunk. Jelenleg 76 féle fagylaltból választhatnak a vendégeink. Míg a Kis Virág cukrászda a gyors kiszolgálást biztosítja vevőink számára, addig a Virág Cukrászda a kellemes és kényelmes időtöltésre ad lehetőséget.

Tradíciókat vagy trendeket kívánnak követni?

A trendeket nem lehet félvállról venni, de bármilyen friss, újdonsággal állunk is elő, ragaszkodunk a tradícionálisan használt, természetes alapanyagokhoz és eljárásokhoz. Mi a gyártási folyamatunkból kizártuk a kényelmi termékeket, nem használunk fondokat még a tejszínhab készítésénél sem.

Nagy cukrászmesterek oldalán szerzett szakmai tapasztalatot cukrász mestersége kezdetén. Van olyan recept, desszert, ami abból az időből való, esteleg összefonódott a Virág Cukrászda, vagy az Ön nevével?

Büszke vagyok rá, hogy olyan tanítóim voltak – Szervánszky László, Daubner György és Jagyutt Péter-, akik a mikrobiológia nagymesterei és visszaegyszerűsített technológiát alkalmazva az igazi cukrász mesterségekre tanítottak. Egy recept lelke az alapanyag, és maga az eljárás módja, ahogy elkészítjük azt. Mi nem készen vesszük a marcipánt, hanem magunk készítjük az, mint ahogy a gyümölcsvelőt.

Lesznek új, saját recept által készült újdonságok, meglepetések, amitől sikert vagy újabb áttörést várnak?

Rengeteg új gondolat van, ami megvalósításra vár, mint példásul a passion fruittel, rebarbarával, mentával készült desszertek, ötvözve roppanó csokoládéval vagy desszertbe rejtett ízbombával gyümölcsvelő formában. A megnyitóra készült diós-csokoládé torta is egy újdonság volt, ami nyitás óta változatlanul nagy népszerűségnek örvend. Nehéz manapság olyan desszertet alkotni, ami maradandó, hisz az ország tortája cím nyertes alkotásai is egy évig örvendenek nagy népszerűségnek. A trendek diktálnak, amik a fogyasztók megújuló igényeit tartják szem előtt.

Kik dolgoznak a háttérben, kiknek köszönhetjük a mennyei desszerteket? Tapasztalt mestercukrászként, Ön is részt vesz alkalmanként a munkafolyamatokban?

Négy nagyszerű cukrász dolgozik a Virágban, két mester közülük a korábbi Szervánszky féle Virág cukrászai. Jómagam már nem veszek részt a cukrászati folyamatokban, az ügyvezetés leköti minden időmet. Megbeszélések és brainstormingok alkalmával fordulok elő a cukrászdában és akkor egyeztetek mesterembereimmel. Megbízom tudásukban, mert hasonlóképpen hozzám, szaktekintélyek mellett tanultak és dolgoztak, nőtték ki magukat a szakma kiválóságainak.

A megnyitóra egy mennyei, 2016 szeletes pirított diós csokitortát készítettek. Milyen torta specialitások közül választhatnak kínálatukból, az esküvő szezon idején az ifjú párok?

Nem csak esküvői tortaként, de bármilyen alkalommal helyt áll az „Erzsébet királynő asztalára” elnevezésű desszertünk, ami egy utánozhatatlan, nagyon különleges pirított törökmogyorós torta. Bátran szolgálnám fel magának a királynőnek is, nagyon büszkék vagyunk erre a tortánkra. De a „Hercegnő mandulás párnája” is ilyen ínyencségünk, illetve nálunk is kapható a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő Vörös bársony torta vagy a Francia opera torta.

Szerző: hartwigmoni

Related posts

Hozzászólás