Extrém körülmények, töretlen láz: Rio 2016

Rio Olimpia 2016

Enyhe túlzás lenne felhőtlennek feltüntetni az előjeleket, amelyek a Rio de Janeiróban augusztusban kezdődő olimpiai játékokat övezik. A sportolók egy része a higiéniás körülmények, különösen a trópusokon fertőző zika vírus miatt aggódik, az ausztrál küldöttség szerint pedig botrányos az olimpiai falu állapota.

A készültség ellenére Rióban továbbra is legendásan rossz a közbiztonság, így az olimpia ideje alatt a forgalmasabb részeken és a szegénynegyedekben várhatóan továbbra is kifosztják a turistákat. Senki sem biztos abban sem, hogy a globális terrorveszély idején a brazil szervezők garantálni tudják a vendégek biztonságát. Ráadásul a 2016-os olimpiát egy minden eddiginél nagyobb doppingbotrány is beárnyékolja.

Szinte meg sem nyitott az olimpiai falu Rióban, az ausztrálok máris kiakadtak. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság szóvivője hangosan bírálta az ott tapasztalt körülményeket. Szerintük a frissen meglátogatott szobákban szivárogtak a csövek, a vezetékek kilógtak a falból, el voltak dugulva a vécék, a lépcsőházakban pedig nem volt megfelelő világítás. Válaszul a riói szervezőbizottság jelentős mennyiségű takarítót és karbantartót küldött a kifogásolt épületekbe, de azt nem közölték, mikorra készülhetnek el az utólagos munkálatokkal.

A falu egyébként a CNN beszámolója szerint kívülről ötcsillagos létesítménynek néz ki teniszpályákkal, úszómedencékkel és biciklisávokkal. A brazilok összesen 3604 apartmant építettek, amelyek 31, egyenként 17 emeletes toronyházban kaptak helyet. Az viszont biztos, hogy az előkészítő munkálatok nem érik el sem a londoni, sem a pekingi olimpia színvonalát.

Rio Olimpia 2016

A játék tisztaságára az idei doppingbotrány is árnyékot vet. A meldoniumos esetek és az államilag irányított doppingolás ügyei már megrengették a sport világát a riói olimpia előtt is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt heti bejelentése szerint hat sportág újabb, összesen 31 sportolóját tilthatják el a riói játékoktól. A NOB a Nemzetközi Doppingellenes Csoporttal (WADA) közösen újravizsgált 454 korábbi pozitív mintát, amit még a 2008-as pekingi olimpián vettek le. Azokra a versenyzőkre koncentráltak, akik feltehetőleg Rióban is ott lennének. A 2012-es londoni játékok kapcsán is újra megvizsgálnak 250 mintát. A vizsgálatok nyomán jó eséllyel bekövetkező eltiltásokról a napokban értesítik az érintett 12 ország olimpiai bizottságát. Korábban már a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség eltiltotta a román és a fehérorosz válogatottat, miután megítélése szerint mindkét csapatnál szisztematikus doppingolás folyik.

Persze nem minden ország versenyzője bűnhődik egyformán: a NOB végrehajtó bizottsága végül megkegyelmezett az oroszoknak. Ugyanakkor a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi döntése értelmében orosz atléták nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így a riói olimpián sem. Magyarországról végül 160-an indulnak Rióba, kivéve a kajakos Dombvári Bencét, aki június elején pozitív doppingmintát produkált.

Szerző: Sarnyai Tibor

Related posts

Hozzászólás