Klasszicista hadtörténeti emlékek karnyújtásnyira

Monostori erőd

A Komáromban található Monostori Erőd Európában is páratlan méretű klasszicista hadtörténeti műemlék. Vizeli Csabával, az épületet üzemeltető nonprofit kft. ügyvezetőjével arról beszélgettünk, miért érdemes célba venni Komáromot ezen a nyáron.

 

 

 

Olvasom, hogy Közép-Európa legnagyobb erődrendszere a komáromi. Itt is használt a pázsitnak a megöntözés, a „pártos honfivér”? 

Érdekesség, hogy ezt az erődöt sosem érte ostrom. Ez Közép-Európa legújabb és legnagyobb erődrendszere, de mire húsz esztendő alatt elkészült, a haditechnika már meghaladottá nyilvánította. A múlt század nagy részében a Vörös Hadsereg használta, a millennium óta működteti, renoválja és fejleszti állami tulajdonú nonprofit kft-nk. Azt szoktam mondani, hogy leírni képtelenség, mi mindent talál itt a látogató, sokkal egyszerűbb, ha eljön és megnézi.

Például azt, hogy mit hagytak maguk után az oroszok…

Ők elsősorban sajnos romboltak a kilencvenes évek elejéig. Komáromi ember 1945 után itt nem járt, hasznosításáról városi legendák egész sora szólt. Az erőd ötödik helyen állt a NATO európai célpontlistáján. Végül kiderült, a szovjetek elsősorban lőszerraktárnak használták, miközben vörösre festették a falakat, tönkretették a vörös márvány lóitatókat, a termekben felszedték a parkettát. Igyekeztünk ezeket a károkat azóta helyrehozni, ugyanakkor a szovjet kor relikviáit is megőrizni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy már számos olyan orosz család látogatott el hozzánk 2000 óta, amelyben valamelyik családtag katonaként még az épületben szolgált.

Korhű bemutató a Monostori Erődben
Korhű bemutató a Monostori Erődben

Furcsaságnak tűnik elsőre, hogy az erődben egy pékmúzeum is található.

Pedig a mindennapi katonaélethez az evés is hozzátartozott. Az itt szolgáló honvédeknek az erődön belül készült a kenyér. A Pékek Fejedelmi Rendjével együttműködve sikerült létrehoznunk az erődben egy pékmúzeumot, amely a korabeli sütöde működését mutatja be. A mai higiénés szabályok már nem teszik lehetővé, hogy a látogatók valódi cipót kóstoljanak itt, de azért bepillanthatnak a kenyérsütők akkori életébe.

Ha kenyeret nem is, azért sok minden mást találnak az erődrendszerben a látogatóknak. Kinek ajánlja elsősorban, hogy elinduljon Komáromba?

A Monostori Erődben minden korosztály számára tudunk neki megfelelő élményt nyújtani. Családosok számára lehet remek néhány napos kirándulás úti célja az erőd, a gyerekeknek az interaktív kiállításunk feladatai érdekesek, a fiataloknak a koncertek és a színházi előadások lehetnek vonzóak. Aki érdeklődik a hadtörténet iránt, nálunk rengeteg emléket és érdekességet találhat. Bejárhatja egyedül, de igény szerint akár szakavatott vezetővel is az erődöt. Gondoltunk a mozgásukban korlátozott látogatókra is, így több kiállításunk akadálymentesen megközelíthető.

Szerintem minden magyar számára fontos közös pont az 1848-as szabadságharc, ennek miliőjét pedig Klapka György szülőföldjén, a komáromi erődrendszerben lehet talán a legerősebben érezni. A Monostori Erőd építészetileg is kuriózum a maga 3-6 méter vastag falaival, 64 hektáron elterülő közel 3 kilométernyi kazamatarendszerével és 640 termével. De ez még nem minden: az erődrendszer egészen különleges rendezvényhelyszín is lehet. Családi napoknak, céges rendezvényeknek, exkluzív partnertalálkozóknak és esküvőknek is adtunk már helyet – a kor minden elvárását teljesítjük mind a vendéglátás, mind a technikai feltételek szemszögéből. Az pedig, hogy akár saját dunai kikötőnkbe is meg lehet érkezni a fővárosból, bármilyen itteni rendezvénynek kiugróan egyedi kezdete lehet.

Úgy tudom, ebben a szezonban is készülnek egyedi produkcióval.

Komárom nem csak Klapka György, de Jókai Mór szülővárosa is. Tavaly Az arany ember színpadi adaptációját mutattuk be nagy sikerrel, idén pedig A kőszívű ember fiai cselekménye kerül színpadra. Ebben a darabban az erőd nem csupán kulissza, de komoly szerepet is kap. Egész estés, igazán látványos produkcióra lehet számítani, a rendező közel 100 katonai hagyományőrzőt mozgat meg az erődben, akik korhű ruhákban, lovakkal, hintókkal és más korabeli kellékkel hozzák a nézők számára elérhető közelségbe a regény cselekményének idejét, az 1848-as forradalom és szabadságharc korszakát.

Másik kiemelt programunk ezen a nyáron a Retro Fesztivál. Itt június közepén a kilencvenes évek zenéit elevenítjük fel az erődrendszer nyújtotta különleges környezetben. Akik ezen a zenén nőttek fel, ma már családanyák, családapák. Abban bízunk, lesz kedvük eljönni hozzánk, hiszen az erődrendszerben ők is és a gyerekeik is jólérezhetik magukat. Mindenkinek ajánlom, hogy nézzen rá honlapunkra is, amelyet a www.erod.hu címen találhat meg.

(x)

Related posts

Hozzászólás