Itt a tökéletes megoldás tejérzékenyeknek

TUN_3689

A Magtej webáruház egy könnyen kezelhető, multifunkciós eszközt kínál tejallergiával küzdő családok számára. A géppel megfizethető áron lehet gabonából, különböző magvakból tejpótló italt készíteni. De a webáruház nem csupán a terméket népszerűsíti, e mögött ennél sokkal több van. A cég egyik tulajdonosával, Háry Letíciával a tejérzékenységről, a szóba jöhető alternatívákról és a cég társadalmi felelősségvállalásáról beszélgettünk.

 

 

Jól gondolom, hogy személyes érintettség és családi tapasztalatok után alapította meg a Magtej webáruházat?

Ezt a céget ketten alapítottuk Fodor Judittal. Neki kettő, nekem négy gyerekem van, valamennyien érintettek. Emiatt mindketten rengeteg nehézséggel találkoztunk a mindennapokban, a bölcsődétől a középiskoláig. És itt nem csak a laktóz- és tejmentes termékek árára gondolok, de arra az ellenállásra is, amelyet a köznevelés és a közétkeztetés állít az érintett családok elé. El lehet odáig jutni, hogy a gyerekek nem egy állapotként, hanem kimondottan hátrányként gondolnak arra, hogy ők ételérzékenyek. A közoktatásban ugyanis klinikai papír kell mindenről, arról is, ha kérünk, arról is, ha nem kérünk valamit, én pedig nem szívesen hordom a gyerekeimet félévente orvoshoz, mert ez rettentően felerősíti a betegségtudatot.

magtej_pohar_matricak

Az allergiások számára azért a fogyasztható termékek ára is stigmatizáló…

Négy gyerekkel, ha mindig egy nagyáruházból szerezném be a tejmentes ételeket, akkor másmilyen ételre már nem maradna pénzünk. A legolcsóbb rizstej 400-500 forint, a kókusztej (amely teljesen keményítőmentes) legalább 600 forint. Mi ennél jóval gazdaságosabb, és ami fontos, személyes háztartásunkban kipróbált megoldást adunk a tejtermékek helyettesítésére. A rizstejet például az általunk kínált készülékkel a bolti ár tizedrészéért elő tudom állítani. Ezen az áron már kényelmesen tudok saját gyerekemnek bölcsődébe, óvodába, iskolába vinni a tejet, és nem probléma, hogy 2-3 litert fogyasztunk el belőle naponta.

Hány családot érint tudomása szerint a tejérzékenység?

Javaslom, hogy bontsuk ketté a kérdést, hiszen egyfelől létezik a laktózallergia, másrészt pedig a tejfehérje-érzékenység. Az ősidőkben minden ember laktózérzékeny volt, hiszen miután már nem kapott anyatejet, a tejcukrot lebontó enzimet nem termelte tovább a szervezet. A tejet adó állatok háziasításával ez változott, de az emberek 40-60%-ánál vagy egyáltalán nincs, vagy nem termel elegendőt a test ebből az enzimből. Sokak esetében lappangó az érzékenység, mert vagy nincsenek éles tüneteik, vagy meglévő tüneteiket nem kötik össze a tejjel. A tejcukor-allergiások döntő többsége egyébként kefirt, joghurtot és bizonyos sajtféléket meg tud enni. A komolyabb változat a tejfehérje-érzékenység, ez a ritkább eset, ők semmilyen tejből készült terméket nem ehetnek, sőt, gyakran még tejet adó állat húsát sem ehetik meg. Erre még igazán a piac sem készült fel, kevés olyan hely van, ahol bátran ehetnek.

TUN_3696bEnnek a problémának egyik lehetséges megoldásaként ajánlják a magtejet, illetve a magtejet gazdaságosan elkészítő eszközt. Ezt úgy képzeljük el, mint egy turmixgépet?

Megjelenésre talán jó a hasonlat, de ahogy egy érdeklődő vevőnk fogalmazott, előbb még meg kell fejni a mákot. Azaz csapvízhez, vagy szűrt, tisztított vízhez kell arányosan hozzátenni a szárazanyagot. Magtej készíthető szinte bármilyen gabonából, így zabból, kölesből, rizsből, vagy mogyoróból, pisztáciából, kesudióból, mákból, pisztáciából is többek között. A készülék úgy működik, hogy magas fordulatszámon ledarálja a magokat, majd egy nanoszűrőn átszűri, közben pedig felforralja az anyagot. Ami fontos, hogy nem csak magtejet lehet készíteni vele, hanem bébiételt, főzeléket (amit rántás nélkül lehet önmagával besűríteni), szörpöt, lekvárt, sőt krémleveseket is. A legkisebb mennyiség 3 deci, a legtöbb 1,5 liter. Ez azért fontos, mert az aranyárban mért kesudióból is tudok 3 deci tejszínt, tejfölhelyettesítőt vagy veganézt készíteni itthon, aminek nagyon örül a család és nem megyünk tönkre miatta.

 

Ha az emberek legalább 40%-a érintett, akkor, gondolom, az önöké egy igen gyorsan bővülő vállalkozás lesz.

Szeretnénk ezzel a bővüléssel együtt két fontos missziót is sikerre vinni. Azt tapasztaljuk, hogy szülés után nehezen térnek vissza az édesanyák a munkaerőpiacra, különösen ha ételérzékeny gyerekük van. A bővüléssel nekik szeretnénk elsősorban munkalehetőséget adni, hogy a gyereknevelés mellett szaktudásukat és kreativitásukat is használhassák. Másrészt azok az elégedett vásárlók, akiket megismerünk, lassan olyan tömeget alkotnak, amely a társadalmi tudatformáláshoz is segítséget nyújt. Abban bízunk, azért dolgozunk, hogy az ételérzékenyek problémáit ne lehessen lesöpörni az asztalról, és a közszféra is sokkal rugalmasabban álljon hozzá az ilyen emberekhez.

(x)

Related posts

Hozzászólás